akarea

Ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα. Σε μεγέθυνση μοιάζουν με μικρά αραχνάκια. Διακρίνονται σε διάφορα είδη από τα οποία κάποια είναι παράσιτα των φυτών και τα συναντάμε σε εξωτερικούς χώρους. Μερικά είναι οικιακά παράσιτα, όπως τα ακάρεα της σκόνης που ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργιών (δερματίτιδες, αλλεργικό άσθμα κ.α.). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης μερικά αιμομυζητικά είδη, τα ακάρεα της μούχλας και τα ακάρεα της ψώρας. Τα πρώτα επιφέρουν τσιμπήματα στο δέρμα, τα ακάρεα της μούχλας εμφανίζονται σε χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες και παρουσία μυκήτων (μούχλα) και τα τελευταία εισέρχονται υποδόρια, δημιουργώντας χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Τα είδη που συναντάμε συχνότερα είναι τα ακάρεα της σκόνης. Εμφανίζονται κυρίως στο στρώμα, τους καναπέδες και τα χαλιά. Οι επιφάνειες αυτές αποτελούν τα σημαντικότερα καταφύγια. Τρέφονται κυρίως από τα κύτταρα που αποβάλλει η επιδερμίδα και αναπτύσσσονται γρήγορα σε μεγάλους πληθυσμούς. Στις ίδιες επιφάνειες, ωστόσο πιο σπάνια, συναντάμε τα είδη που επιφέρουν τσιμπήματα. Τα ακάρεα της ψώρας επιβιώνουν μόνο μέσα στην επιδερμίδα του ξενιστή.

Τα ακάρεα της σκόνης ανήκουν στο γένος Dermatophagoides και και στην οικογένεια Pyroglyphidae. Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να μεταφέρονται με τη σκόνη.

Τα ενήλικα ακάρεα έχουν μέγεθος ως 0,33mm, σώμα ωοειδές και πεπλατυσμένο. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και στη ράχη τους φέρουν μακριά αυλάκια. Εξαιτίας του μεγέθους τους δεν μπορούμε εύκολα να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, παρά μόνο με τη χρήση μεγεθυντικού φακού.

Τα ακάρεα της σκόνης παρουσιάζουν τρία στάδια ανάπτυξης, ωό, νύμφη και ενήλικο. (τέλειο έντομο). Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες και εξαρτάται από το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία και υγρασία).

Η ανάπτυξη του πληθυσμού στα ακάρεα της σκόνης επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες, τη σχετική υγρασία του χώρου και την επάρκεια τροφής. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία ευνοούν την αναπαραγωγή των ακαρέων. Ένα γραμμάριο σκόνης είναι δυνατό να φιλοξενεί μέχρι και 100-400 άτομα.

Παρόμοια μορφολογία παρουσιάζουν τα είδη που επιφέρουν τσιμπήματα και τα ακάρεα της ψώρας.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα ακάρεα σκόνης είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αλλεργιών. Μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αλλεργικού άσθματος συνδέονται με την παρουσία ακαρέων της σκόνης. Φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία σε πρωτεΐνες που βρίσκονται στα περιττώματα και τα τεμαχίδια της επιδερμίδας των ακάρεων. Άλλα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι ο κνησμός, τα δερματικά εξανθήματα, η δύσπνοια, ο έντονος βήχας και το φτάρνισμα.
Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εμφάνιση εντομολογικών προβλημάτων.

Ακάρεα - Αντιμετώπιση - Απεντόμωση

Τα ακάρεα της ακόνης μεταφέρονται από χώρο σε χώρο με τα ρούχα. Η αναπαραγωγή τους είναι γρήγορη με συνέπεια να εξαπλώνονται ταχύτατα. Η παρουσία υψηλής υγρασίας και μυκήτων (μούχλα) ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Επομένως, η ικανοποιητική θέρμανση του χώρου και ο καλός αερισμός του συμβάλλουν στην σωστή αντιμετώπιση και αποτελούν έναν οικολογικό τρόπο καταπολέμησης. Η εφαρμογή φιλικών ακαρεοκτόνων σκευασμάτων (απεντόμωση) είναι επίσης βοηθητική. Επιπλέον, ο καθαρισμός των στρωμάτων με οικολογικούς τρόπους και γενικά των χώρων που αποτελούν καταφύγια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα για τον οικολογικό καθαρισμό των στρωμάτων και τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης των εντόμων. Επίσης διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους απεντόμωσης.