Skip to main content

Κοριός

 • Οι κοριοί ανήκουν εντομολογικά στην οικογένεια Cimicidae. Ζουν και τρέφονται στην επιφάνεια του σώματος του ξενιστή. Είναι αιμομυζητικά έντομα και επιφέρουν τσιμπήματα. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρώσουν το κύκλο τους χρειάζεται να τραφούν με το αίμα ανθρώπων και άλλων θερμόαιμων ζώων. Οι κοριοί εντοπίζοται κυρίως σε κρεβάτια, στρώματα και καναπέδες. Δημιουργούν Καταφύγια σε ρωγμές και μικρές τρύπες. Εκεί αποθέτουν τα αυγά τους. Τα περισσότερα τσιμπήματα από κοριούς συμβαίνουν τις βραδυνές ώρες, δεδομένου ότι τότε αυτά τα έντομα δραστηριοποιούνται περισσότερο. Εστίες κοριών συναντάμε σε αντικείμενα που αποτελούνται από υλικά που θερμαίνονται εύκολα, όπως είναι το ξύλο και το ύφασμα. Διαβάστε περισσότερα για τον οικολογικό καθαρισμό στρωμάτων.
  Τα ενήλικα έντομα έχουν μέγεθος 4-5mm, σχήμα ωοειδές, πεπλατυσμένο και χρώμα κόκκινο-καφέ. Φέρουν μικρή προβοσκίδα. Τα θηλυκά γεννούν 1-5 αυγά κάθε μέρα, τα οποία αποθέτουν μεμονωμένα σε ρωγμές ή τραχείς επιφάνειες, καλύπτοντάς τα με ειδική ουσία. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 21 ημέρες περίπου. Ο άνθρωπος είναι ο πιο κοινός ξενιστής. Τα έντομα αυτά τσιμπούν χωρίς διάκριση. Τα τσιμπήματα τους είναι ανώδυνα, ωστόσο πολλά άτομα εμφανίζουν αλλεργία στα εκκρίματα που οι κοριοί εκχύουν κατά το δάγκωμα. Στις περιπτώσεις αυτές παρουσιάζεται δερματίτιδα. Οι κοριοί μεταφέρονται με ευκολία από χώρο σε χώρο με τη βοήθεια του ξενιστή (αντικείμενα, ρούχα, βαλίτσες) με συνέπεια την εξάπλωση της προσβολής. Είναι δυνατό να παραμένουν στα καταφύγιά τους για μεγάλο διάστημα και να βγαίνουν για να τραφούν όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (ήρεμο περιβάλλον, παρουσία ξενιστή, κανονική θερμοκρασία και υγρασία). Οι κοριοί μπορούν να μεταφέρουν αρκετές ασθένειες όπως πανώλη, πυρετός υποτροπής, τουλαρεμία κ.α.
  Διαβάστε περισσότερα για το πώς επιδρά στην υγεία η εμφάνιση εντόμων.

  ΚΟΡΙΟΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

  Για την αντιμετώπιση των κοριών πραγματοποιείται απεντόμωση και εφαρμόζονται διάφορες μεθόδοι:

  α. Χρήση Εντομοκτόνων

  Η μέθοδος αφορά στην αντιμετώπιση κοριών με τη χρήση σκευασμάτων καταπολέμησης. Τα εντομοκτόνα είναι χαμηλής τοξικότητας και υψηλής υπολειμματικής δράσης (μακρά διάρκεια). Χρειάζεται να είναι εγκεκριμένα για εφαρμογές σε κατοικημένους χώρους. Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά την απεντόμωση για την αντιμετώπιση των κοριών είναι οι υπολειμματικοί ψεκασμοί και οι ψυχρές και θερμές εκνεφώσεις. Οι εκνεφώσεις γίνονται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών. Ο χώρος καλύπτεται συνολικά και βελτιώνεται έτσι η αποτελεσματικότητά του. Διαβάστε περισσότερα για την απεντόμωση. Η απεντόμωση με εφαρμογή εντομοκτόνων μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής αναρρόφησης αυγών από τις επιφάνειες όπου αυτά δημιουργούνται. Η συσκευή παράγει ισχυρές δονήσεις στα σημεία που εφαρμόζεται με συνέπεια να συλλέγονται αποτελεσματικά όλα τα αυγά των εντόμων. Ο οικολογικός καθαρισμός στρωμάτων (βιοκαθαρισμός) πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικής για αυτό συσκευής. Διαβάστε περισσότερα για τον οικολογικό καθαρισμό στρωμάτων.

  β. Υποκαπνισμός

  Η μέθοδος αυτή αφορά στην απεντόμωση με χρήση εντομοκτόνων σε μορφή αερίου. Τα σκευάσματα σε κατάλληλη συγκέντρωση είναι τοξικά για όλα τα στάδια των εντόμων. Οι απεντομώσεις με υποκαπνισμό παρέχουν άμεσα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται σε εκτενείς και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους περιπτώσεις. Διαβάστε περισσότερα για τη μέθοδο του υποκαπνισμού.

  γ. Βιολογική Αντιμετώπιση – Θερμική Επεξεργασία (Heat Treatment)

  Αποτελεί εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης και αφορά στην καταπολέμηση εντόμων με χρήση υψηλών θερμοκρασιών. Οι θερμοκρασίες αυτές επιτυγχάνονται με τη βοήθεια ειδικών θερμαντήρων που τοποθετούνται στο χώρο. Οι απεντομώσεις του είδους αυτού είναι βιομηχανικού τύπου, φιλικές στον άνθρωπο και συμβάλλουν στην εξόντωση όλων των σταδίων των εντόμων (καταπολέμηση ωών). Επιπλέον, συμβάλλουν στην απολύμανση του χώρου (μικροβιοκτονία) εξαιτίας της χρήσης υψηλών θερμοκρασιών. Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους βιολογικής καταπολέμησης.

  δ. Βιολογική Αντιμετώπιση – Χρήση Ξηρού Πάγου

  Αποτελεί εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης και αφορά στην απεντόμωση με χρήση χαμηλών θερμοκρασιών. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με την εφαρμογή ξηρού πάγου που παράγεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών που λειτουργούν με βάση το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή άζωτο (Ν2). Οι ακραίες θερμοκρασίες εξοντώνουν τα έντομα σε όλα τους τα στάδια.