Skip to main content

Απολύμανση για Κορωνοϊό (Covid-19)

 • Οι κορωνοϊοί αποτελούν μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν κάποιο άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

   

  Τί είναι ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV;

  Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται 2019-nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες για μερικές ώρες, χρόνος που ποικίλει ανάλογα με το είδος της επιφάνειας και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με την επαφή με ασθενή, μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

  Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορωνοϊός Covid-19;

  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, οδηγεί σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

  Μέτρα Προστασίας

  Για την προστασία από το νέο κορωνοϊό, συστήνονται από τους επίσημους φορείς δημόσιας υγείας συγκεκριμένα μέτρα.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
  • Τήρηση αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών.
  • Συνεχής αερισμός των χώρων.
  • Συχνή απολύμανση επιφανειών
  • Σε περίπτωση που εμφανιστεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια.

   

  Χρήση Μάσκας

  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως η σωστή υγιεινή των χεριών, η αποφυγή στενών επαφών και όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.

  Απολύμανση

  Απολύμανση είναι η διαδικασία, που διενεργείται για την καταπολέμηση μικροβίων, όπως είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί (συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού Covid-19) και τα πρωτόζωα.

  Συγχέεται συχνά με την απεντόμωση που αποτελεί τη διαδικασία, καταπολέμησης εντόμων, όπως κατσαρίδων, κουνουπιών, ψύλλων, ακαρέων και άλλων.

  Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους απεντόμωσης. 

  Διάφοροι χώροι, όπως νοσοκομεία, σχολεία, εστιατόρια, σπίτια και βιομηχανίες τροφίμων είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από παθογόνα μικρόβια και ιούς και επομένως έχουν περισσότερες ανάγκες απολύμανσης.

  Στάδια Απολύμανσης

  Η απολύμανση ενός χώρου για μικρόβια και ιούς, όπως ο νέος κορωνοϊός, πραγματοποιείται σε δυο βασικά στάδια. Αρχικά απαιτείται καθαρισμός και στη συνέχεια εξυγίανση.

  Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση των ρύπων από τις επιφάνειες με τρόπο μηχανικό ή χημικό. Κατά τον καθαρισμό χρησιμοποιούνται συνήθως απορρυπαντικό και νερό. Η εξυγίανση αποτελεί τη διαδικασία κατά την οποία μειώνεται ο πληθυσμός των παθογόνων μικροβίων τόσο ώστε ο χώρος να θεωρείται ασφαλής.

  Διαβάστε περισσότερα για τους φυσικούς τρόπους προστασίας των χώρων από παράσιτα και τη φιλικότητα των σκευασμάτων.

  Μέθοδοι Απολύμανσης

  Η καταπολέμηση του κορωνοϊού στις επιφάνειες πραγματοποιείται με μεθόδους απολύμανσης.

  Διαβάστε αναλυτικά για τη διαδικασία απολύμανσης.

  Στην απολύμανση για τον κορωνοϊό χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι που διακρίνονται σε φυσικές, χημικές και φυσικοχημικές.

  1. Φυσικές

  Οι φυσικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση υπεριώδους ή ιονίζουσας ακτινοβολίας και θερμότητας. Απολύμανση με τη χρήση υψηλών θερμοκρασιών πραγματοποιείται με συσκευές παραγωγής υπέρθερμου ατμού. Η μέθοδος είναι ατοξική ωστόσο παρουσιάζει μειονεκτήματα. Απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και χρόνο (η θερμότητα πρέπει να επιδράσει αρκετή ώρα στις επιφάνειες για να προκαλέσει εξουδετέρωση). Επιπλέον, υπάρχει ενδεχόμενο φθοράς ευαίσθητων επιφανειών, όπως έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.

  2. Χημικές

  Οι χημικές μέθοδοι αφορούν στην επιλογή απολυμαντικού παράγοντα, που συνήθως είναι διαλυτός στο νερό και την εφαρμογή του με μεθόδους ψυχρής ή θερμής εκνέφωσης. Οι μέθοδοι αυτές αφορούν στην παραγωγή νέφους σταγονιδίων (ψυχρή) ή μικρών σωματιδίων καπνού (θερμή) και επιτρέπουν την καθολική και αποτελεσματική κάλυψη των επιφανειών. Επιπλέον, επιτυγχάνεται εξουδετέρωση ιών και μικροβίων που αιωρούνται. Η υγρασία που προσδίδεται στην ψυχρή εκνέφωση είναι ελάχιστη με συνέπεια να περιορίζεται ο κίνδυνος φθοράς ευαίσθητων υλικών (χαρτί) και αντικειμένων (ηλεκτρικές συσκευές)

  Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται απαιτείται να είναι εγκεκριμένα για τους χώρους εφαρμογής από τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Τα απολυμαντικά που επιλέγονται διακρίνονται από βασικές ιδιότητες.

  • Είναι φιλικά για τον άνθρωπο και ήπια με τις επιφάνειες.
  • Δεν παράγουν αναθυμιάσεις και επιτρέπουν την άμεση χρήση του χώρου χωρίς να απαιτείται καθαρισμός των επιφανειών.
  • Έχουν ευρύ φάσμα δράσης και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον κορωνοϊό (Covid-19).

   

  3. Φυσικοχημικές

  Οι μέθοδοι αυτές αποτελούν συνδυασμό φυσικών και χημικών μεθόδων απολύμανσης και εφαρμόζονται επιλεκτικά σε περιπτώσεις καταπολέμησης μικροβίων και ιών. Η χρήση θερμού ατμού φορμαλδεϋδης ανήκει στην κατηγορία αυτή. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι ακολουθούνται σε ειδικές περιπτώσεις.

  Η επιδημιολογική κρίση αποτελεί δοκιμασία για τις κοινωνίες και απαιτεί τη συνδρομή όλων των δυνάμεων για την αντιμετώπισή της.