Βιολογική Καταπολέμηση Εντόμων
Η καταπολέμηση εντόμων και η απεντόμωση πραγματοποιούνται συχνά με βιολογικές μεθόδους, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών σκευασμάτων. Οι βιολογικές μέθοδοι εφαρμόζονται σε οικιακούς και και βιομηχανικούς χώρους, είναι απολύτως φιλικές στον άνθρωπο και στο περιβάλλον και συχνά έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Οι οικολογικές μέθοδοι λειτουργούν είτε συμπληρωματικά είτε εναλλακτικά της χημικής καταπολέμησης των βακτηριδίων.
Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους απεντόμωσης και τη μυοκτονία.Η βιολογική καταπολέμηση εντόμων αποτελεί μέρος συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων. Τα συστήματα αυτά σχεδιάζονται προσεκτικά και βασίζονται στις τακτικές πρόληψης, την συνεχή παρακολούθηση των χώρων για πιθανές εμφανίσεις κινδύνων και παρασίτων και τις έγκαιρες επεμβάσεις με κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης.
Διαβάστε περισσότερα για τους φυσικούς τρόπους προστασίας των χώρων από παράσιτα.Μερικές βιολογικές μέθοδοι είναι:
α. Χρήση υψηλών θερμοκρασιών (Heat Treatment)
Σύμφωνα με τη βιολογία των εντόμων, οι θερμοκρασίες άνω των 45-50οC επιφέρουν το θάνατο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των εντόμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με τη χρήση ειδικών συσκευών παραγωγής θερμότητας. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται τακτικά στην απεντόμωση αποθηκευμένων προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και στην καταπολέμηση ξυλοφάγων εντόμων (σαράκι) σε οικίες. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών επιτυγχάνεται, επιπρόσθετα, και απολύμανση (μικροβιοκτονία).
β. Μεθόδοι τροποποιημένης ατμόσφαιρας (Modified Atmosphere Methods)
Στόχος της μεθόδου αυτής είναι κατά την απεντόμωση να ελαχιστοποιηθεί η συγκέντρωση οξυγόνου (O2) στον χώρο. Το τελευταίο αντικαθίσταται από αδρανή, μη τοξικά αέρια, όπως άζωτο (N2) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2), τα οποία διοχετεύονται στο χώρο με ειδικά συστήματα παροχής. Η έλλειψη οξυγόνου επιφέρει το θάνατο σε όλα τα στάδια των εντόμων. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται τακτικά στην απεντόμωση αποθηκευμένων προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σε βιομηχανίες τροφίμων, αλλά και σε απεντομώσεις ευπαθών αντικειμένων, όπως είναι για παράδειγμα τα έργα τέχνης.
γ. Χρήση ξηρού πάγου
Η μέθοδος αυτή στοχεύει στην απεντόμωση με την εφαρμογή χαμηλών θερμοκρασιών στο χώρο. Ο ξηρός πάγος παράγεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών, μπορεί να έχει αέρια ή υγρή μορφή και κατά την επαφή θανατώνει τα έντομα σε όλα τα στάδια του κύκλου τους. Για την παραγωγή του ξηρού πάγου χρησιμοποιούντια ως βάση το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή το άζωτο (Ν2). Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα φιλική, δεδομένου ότι οι ενώσεις αυτές είναι αδρανείς και βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον ατμοσφαιρικό αέρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες εφαρμόζονται σε περιπτώσεις καταπολέμησης κοριών, ψύλλων και ακαρέων σε οικίες και σε χώρους παραγωγής τροφίμων.