Απωθητικά Περιστεριών – Πτηνών
Πολλά είδη πτηνών και κυρίως περιστέρια κουρνιάζουν και δημιουργούν καταφύγια σε χώρους αστικών κτιρίων. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά συχνά συντελεί σε καταστροφές και επιμολύνσεις, εξαιτίας των περιττωμάτων τους, αφού είναι φορείς εκτοπαρασίτων (π.χ. όπως τα ακάρεα και οι ψύλλοι) και πηγές αλλεργιογόνων ουσιών. Είναι γνωστό ακόμα, πως τα πτηνά διαθέτουν γρήγορο μεταβολισμό και καταναλώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στη συλλογή τροφής. Κάποια είδη καταναλώνουν ποικίλες τροφές, ενώ άλλα αναζητούν μόνο σπόρους ή έντομα. Επιπλέον, ορισμένα είδη πτηνών ικανοποιούν τις ανάγκες τους στην περιοχή που γεννιούνται σε αντίθεση με άλλα πτηνά που διανύουν σημαντικές αποστάσεις προς αναζήτηση καταφυγίων και τροφής. Ειδικά τα περιστέρια έχουν ευρύτατη εξάπλωση και καλή προσαρμογή στους αστικούς χώρους. Ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως εγκεφαλίτιδα, χιστοπλάσμωση και σαλμονέλλα.
Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εμφάνιση προβλημάτων με παράσιτα.ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
Η αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τα πτηνά και κυρίως τα περιστέρια περιλαμβάνει:
- Την επιθεώρηση του χώρου. Αναγνωρίζεται το είδος του πτηνού και αναζητούνται τα κρίσιμα σημεία, όπου αυτά χρησιμοποιούν για τη δημιουργία της φωλιάς τους, αλλά και για την εξεύρεση τροφής και νερού.
- Την τροποποίηση του περιβάλλοντος, κατά τρόπο, ώστε να είναι λιγότερο ελκυστικό στις επισκέψεις τους.
- Την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και περιορισμός της διαθέσιμης τροφής και του νερού στους χώρους που συχνάζουν τα πτηνά, ώστε να αποτρέπεται η προσέλκυσή τους.
Μέσα για την απώθηση των πτηνών
Μηχανικά μέσα απώθησης, όπως ακίδες (καρφιά) απώθησης, δίκτυα ή χορδές τοποθετούνται στα σημεία που τα πτηνά εμφανίζονται τακτικά, όπως μπαλκόνια, περβάζια κ.ά.
Χημικά μέσα απώθησης, όπως φυσικά προϊόντα που προέρχονται από φυτικά εκχυλίσματα με διάφορους τρόπους δράσης, χρησιμοποιούνται συχνά και συμβάλλουν, αν και περιορισμένα, στην απώθησή των πτηνών.
Βιοακουστικά συστημάτα, που παράγουν ήχους φυσικών θηρευτών. Οι μέθοδοι αυτοί εμφανίζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ωστόσο δημιουργούν σημαντική ενόχληση εξαιτίας του θορύβου με συνέπεια η χρήση τους να μην είναι εφικτή σε οικιακούς χώρους παρά μόνο σε βιομηχανικές περιοχές.