Skip to main content

Τερμίτες

 • Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα και σχηματίζουν αποικίες (φωλιές τερμιτών), οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο έδαφος ή σε ξύλινα μέρη (ξύλο των δέντρων). Είναι έντομα ξυλοφάγα (σαράκι ξύλου) και συχνά προκαλούν σημαντικές καταστροφές στα ξύλινα μέρη. Η κυτταρίνη του ξύλου αποτελεί βασική πηγή τροφής αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τρέφονται από προϊόντα ξύλου, όπως χαρτί.
  Διαβάστε περισσότερα για την καταπολέμηση στο σαράκι του ξύλου.

  Οι τερμίτες διακρίνονται σε τρεις ομάδες με βάση τις συνήθειές τους και κυρίως το χώρο κατασκευής της αποικίας. Τους υπόγειους, τους τερμίτες υγρού ξύλου και τους τερμίτες ξηρού ξύλου.

  Η μορφολογία τους παρουσιάζει ομοιότητες με των μυρμηγκιών. Σημαντική διαφορά παρατηρείται στο σώμα τους που είναι ενιαίο σε αντίθεση με των μυρμηγκιών που παρουσιάζει χαρακτηριστικές συσφίξεις.

  Η φωλιές των τερμιτών είναι πολυάριθμες και χωρίζονται σε κάστες με ξεχωριστούς ρόλους, τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους σμηνουργούς. Οι εργάτες αποτελούν την πολυπληθέστερη κάστα, είναι εκείνοι που μεταφέρουν την τροφή και επομένως προκαλούν την καταστροφή των ξύλων. Οι στρατιώτες είναι ευμεγέθεις τερμίτες που προστατεύουν την αποικία. Οι σμηνουργοί είναι φτερωτά άτομα, αρσενικά και θυληκά, παράγονται σε μεγάλους αριθμούς εποχικά με στόχο την αναπαραγωγή. Οι σμηνουργοί εμφανίζονται συχνά σε εσωτερικούς χώρους (κοντά στα παράθυρα του σπιτιού) που παρουσιάζουν προσβολή και συγχέονται με φτερωτά μυρμήγκια.

  ΤΕΡΜΙΤΕΣ – ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

  Προληπτικές Μέθοδοι

  Σημαντικό στοιχείο της αντιμετώπισης προβλημάτων με τερμίτες είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι η επιθεώρηση του χώρου πριν την κατασκευή των κτιρίων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προσβεβλημένα δέντρα και θάμνοι και επομένως ενεργές αποικίες τερμιτών. Πραγματοποιείται χρήση υπολειμματικού εντομοκτόνου (φαρμάκου) κατά την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου.

  Σημαντικός είναι ο σχεδιασμός των κατοικιών ώστε να περιορίζεται η έκθεση του ξύλου σε υγρασία. Επιπλέον, ουσιαστική προστασία παρέχουν σκευάσματα εμποτισμού που διεισδύουν στο ξύλο και αποτρέπουν μελλοντικές προσβολές εξαιτίας της τοξικής τους δράσης.

  Οι κατασκευές από τσιμέντο δεν παρέχουν επαρκή ασφάλεια. Τερμίτες συχνά διέρχονται από αρμούς διαστολής, μικρές ρωγμές ή κενά γύρω από σωληνώσεις. Τα δομικά υλικά έχουν βασικό ρόλο στην αποτροπή προσβολών και χρειάζεται να επιλέγονται προσεκτικά.

  Βιολογικές Μέθοδοι Καταπολέμησης – Απεντόμωση

  Η καταπολέμηση στους τερμίτες πραγματοποιείται τακτικά με φυσικές (βιολογικές) μεθόδους. Οι ακραίες θερμοκρασίες επιφέρουν εξόντωση όλων των σταδίων των τερμιτών. Για ολική απεντόμωση του κτιρίου, γίνεται κάλυψη με φύλλο από πλαστικό και εφαρμογή υψηλών θερμοκρασιών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιτυγχάνονται με διοχέτευση υγρού αζώτου στις προσβεβλημένες περιοχές.

  Η εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής έντασης με τη χρήση φορητών συσκευών αποτελεί εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης. Επιπλέον, τα μικροκύματα και οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται με σημαντική επιτυχία στην καταπολέμηση τερμιτών.

  Σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιούνται εφαρμογές μικροβιακών σκευασμάτων που περιέχουν εντομοπαθογόνους μύκητες. Τα προϊόντα έχουν τη μορφή διαλυμάτων και εκχύονται στις τροφικές στοές των τερμιτών.
  Διαβάστε περισσότερα για τη φιλικότητα των σκευασμάτων και τη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων.

  Χημικές Μέθοδοι Καταπολέμησης

  Οι χημικές μέθοδοι καταπολέμησης περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών τερμιτοκτόνων σκευασμάτων, τα οποία εφαρμόζονται με έκχυση σε κρίσιμα σημεία του προσβεβλημένου κτιρίου. Τα σκευάσματα ανάλογα με το είδος δημιουργούν φραγμό περιμετρικά των εγκαταστάσεων ή λειτουργούν δολωματικά, επιτρέποντας τη μεταφορά δραστικής ουσίας στην αποικία.
  Διαβάστε περισσότερα για τις μεθόδους απεντόμωσης.

Τα σκευάσματα επιλέγονται προσεκτικά με στόχο να είναι φιλικά στον άνθρωπο και σε κατοικίδια. Επιπλέον, επιδιώκεται να είναι ελάχιστα πτητικά, ώστε να μην παράγονται αναθυμιάσεις και επομένως να αποτρέπεται η αλληλεπίδραση μέσω εισπνοής. Εναλλακτικά, για την καταπολέμηση κατσαρίδων είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με φυσική προέλευση, όπως εκχυλίσματα φυτών (φυσικός πύρεθρος) ή γη διατόμων, προϊόντα ιδιαίτερα φιλικά στον άνθρωπο. Η χρήση των σκευασμάτων αυτών συμβάλλει στην βιολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων.