Ίσως είναι ελάχιστοι οι κήποι στη χώρα μας που δε φιλοξενούν μια τουλάχιστον τριανταφυλλιά. Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν παθιασμένοι με την καλλιέργειά της και αναζητούν συνεχώς σπάνιες ποικιλίες.
Οι περισσότερες ωστόσο τριανταφυλλιές που συναντάμε σε κήπους και κυρίως σε δημόσιους χώρους πρασίνου δεν έχουν καλή εικόνα. Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά της σωστής φροντίδας μιας τριανταφυλλιάς και τί χρειάζεται να προσέχουμε ώστε να τη διατηρούμε εύρωστη και υγειή;
Γενικά
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τριανταφυλλιά κατάγεται από τις εύκρατες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Είναι φυτό φυλλοβόλο και ανήκει στην κατηγορία των θάμνων. Υπάρχουν τριανταφυλλιές θαμνώδεις, δενδρώδεις, κάποιες είναι αναρριχώμενες και μερικές νάνες. Η ανθοφορία τους είναι πλούσια και συνεχής από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο.
Απαιτήσεις
Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως μπορούμε να τη φυτέυσουμε και στις πιο βόρειες περιοχές. Θα πρέπει όμως να επιλέξουμε προσεκτικά τη θέση φύτευσης, έχοντας υπόψη ότι αναπτύσσεται καλά σε ηλιαζόμενες θέσεις και εδάφη γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή στράγγιση.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς αποτελεί την πιο σημαντική διεργασία καθώς εξασφαλίζει πλούσια ανθοφορία, νεανικότητα και έλεγχο του σχήματος. Εφαρμόζεται κάθε χρόνο από τον Ιανουάριο ως τον Φεβρουάριο, πριν την έναρξη της νέας βλάστησης. Όσο πιο νωρίς γίνει το κλάδεμα, τόσο πιο πρώιμα θα αναπτυχθεί η νέα βλάστηση και η ανθοφορία.
Στις θαμνώδεις ποικιλίες πάντοτε αφαιρούνται οι ξεροί και εξασθενημένοι βλαστοί και διατηρούνται οι πιο υγειείς και κατάλληλα προσανατολισμένοι, τόσοι ώστε να προκύψει ένας καλά σχηματισμένος θάμνος. Οι βλαστοί που διατηρήθηκαν, κλαδεύονται κατά τα 2/3 του μήκους τους, ώστε να παραμένει το 1/3.
Επίσης αφαιρούνται όλες οι παραφυάδες (βλαστοί που εκπτύσσονται στη βάση των κεντρικών κλάδων), γιατί θεωρούνται ανεπιθύμητες εφόσον τρέφονται από τη ζωτικότητα της κυρίας βλάστησης.
Οι τομές που γίνονται με το ψαλίδι στους βλαστούς, πρέπει να είναι καθαρές και λείες και να γίνονται πάνω από ένα μάτι που να είναι προσανατολισμένο προς τα εκεί που θέλουμε να αναπτυχθεί ο νέος βλαστός την άνοιξη.
Παρόμοια κλαδεύονται και οι δενδρώδεις ποικιλίες, προσέχοντας παράλληλα να αφαιρείται κάθε λαίμαργος βλαστός που εμφανίζεται στον κορμό της τριανταφυλλιάς.
Άλλες Φροντίδες
Προσοχή είναι ανάγκη επίσης να δίνεται στο πότισμα και την καταπολέμηση ασθενειών. Οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αν διαπιστωθεί νωρίς, γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο τα φυτά να παρατηρούνται συχνά για την παρουσία πιθανών συμπτωμάτων.
Αν θέλουμε επομένως οι τριανταφυλλιές μας να δείχνουν όμορφες και υγιείς θα πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για τη φροντίδα τους τηρώντας μερικούς απλούς κανόνες κηποτεχνίας. Είναι σίγουρο πως οι κόποι μας θα μας ανταμείψουν και τα τριαντάφυλλά μας θα εντυπωσιάζουν πάντα τους γείτονες.