Ελάχιστοι είναι ίσως οι εσωτερικοί χώροι, είτε του σπιτιού είτε της εργασίας, που δε φιλοξενούν φυτά. Λόγω της διακοσμητικής τους αξίας, κάνουν το περιβάλλον πιο ευχάριστο, ενώ βελτιώνουν την ατμόσφαιρα. Με τα χρώματα των ανθών και του φυλλώματός τους καταπολεμούν τη μονοτονία του γραφείου. Ακόμη είναι για πολλούς ενδιαφέρουσα και προκαλεί ευχαρίστηση η ενασχόληση μαζί τους και η φροντίδα τους.
Φροντίδες Των Φυτών
Για να διατηρηθούν τα φυτά στο σπίτι ή στο γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και να απολαμβάνουμε την παρουσία τους,
πρέπει το ενδιαφέρον και οι φροντίδες γι’ αυτά να είναι συνεχείς.
Βασική προϋπόθεση είναι η κατάλληλη εκλογή των φυτών τα οποία θα διακοσμήσουν τον εσωτερικό μας χώρο. Η μορφή, το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα τους πρέπει να είναι σε αρμονία με το χώρο που θα διακοσμήσουν, ώστε και η αισθητική του χώρου να είναι η καλύτερη δυνατή και οι απαιτήσεις τους να ικανοποιούνται, όσο γίνεται περισσότερο, από τους παράγοντες περιβάλλοντος του συγκεκριμένου χώρου.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε να μην τοποθετηθούν κοντά σε ρεύματα αέρα (μπαλκονόπορτες, εξώπορτες μονοκατοικιών) και σε θερμές πηγές (τζάκι, ηλεκτρική κουζίνα, καλοριφέρ κ.α.). Στις περιπτώσεις αυτές η ατμόσφαιρα γύρω τους ξηραίνεται, γεγονός που δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την ανάπτυξή τους.
Πάνω στα θερμαντικά σώματα τοποθετούνται δοχεία με νερό για να αυξηθεί η σχετική υγρασία του χώρου. Γίνονται τακτικοί ψεκασμοί του φυλλώματος με νερό.
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα φυτά μετακινούνται, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα, ώστε να δέχονται κανονικά το φως και να είναι ομοιόμορφη η ανάπτυξή τους.
Τα φυτά πρέπει να έχουν ικανοποιητικό φωτισμό, έστω και με τη βοήθεια τεχνητού φωτισμού. Αν ο φωτισμός είναι ελλιπής για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τα φύλλα των φυτών αρχίζουν να χάνουν τον έντονο χρωματισμό τους και να ξεθωριάζουν (κιτρινίζουν), η νέα βλάστηση γίνεται πιο λεπτή και υψηλή και η ανάπτυξή τους σταματά. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αυξηθεί προοδευτικά η ένταση του φωτός και όχι να τοποθετηθούν τα φυτά κατευθείαν σε θέσεις με έντονη φωτεινότητα, όπως στο πρεβάζι ενός μεσημβρινού παραθύρου. Προσοχή σε ορισμένα φυτά όπως η ορτανσία, τα οποία μπορεί να πάθουν εγκαύματα στα φύλλα όταν βρεθούν σε άμεσο ηλιακό φως.
Τα φύλλα καθαρίζονται τακτικά με ένα σφουγγάρι με καθαρό νερό, για να μην παρεμποδίζεται η φωτοσύνθεση και η διαπνοή.
Η αλλαγή της γλάστρας, όταν χρειαστεί, γίνεται προσεκτικά, για να μην πάθουν ζημιά οι ρίζες. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του φυτού, ώστε να είναι και η γλάστρα ανάλογου μεγέθους και να μη στριμώχνεται το φυτό μέσα σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να τραφεί κανονικά. Προσοχή χρειάζεται όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί νέο μείγμα. Αυτό πρέπει να είναι ελεύθερο παθογόνων και να περιέχει υλικά, όπως περλίτη και άμμο, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού.
Μία ή δύο φορές το χρόνο ποτίζονται με άφθονο νερό ώστε να ξεπλένεται το μείγμα της γλάστρας από τα άλατα. Το χώμα της γλάστρας σκαλίζεται, όποτε χρειάζεται, ώστε να μην υπάρχει κρούστα στην επιφάνεια και να εμπλουτίζεται το χώμα με το οξυγόνο που έχουν ανάγκη οι ρίζες. Το σκάλισμα γίνεται με ένα ξύλο μυτερό ή με ένα φυτευτήρι ή άλλο μικρό εργαλείο και με μεγάλη προσοχή ώστε να μην καταστραφούν οι ρίζες.
Τα πεσμένα φύλλα, τα ξερά κλαδιά και τα άρρωστα μέρη του φυτού, κόβονται και απομακρύνονται.
Ορισμένα φυτά θέλουν οπωσδήποτε κορυφολόγημα για να δημιουργήσουν διακλαδώσεις και να γίνουν πιο εντυπωσιακά. Τέτοια είναι η πιλέα, ο κολεός, η βεγκόνια η κονδυλόριζη, η φούξια. Με το κορυφολόγημα ρυθμίζεται και το ύψος των φυτών.
Απαραίτητη φροντίδα για τα αναρριχώμενα φυτά εσωτερικών χώρων όπως ο κισσός, το φιλόδεντρο, η πασσιφλόρα είναι η υποστήριξή τους με διάφορα στηρίγματα. Την ίδια ανάγκη έχουν και ορισμένα ανθοφόρα όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η βεγκόνια, για τη στερέωση των ανθοφόρων στελεχών τους.
Τα φυτά τοποθετούνται έξω στην αυλή, τη βεράντα ή το μπαλκόνι, το καλοκαίρι. Μερικά μπορούν να βγουν από την άνοιξη, κυρίως στις ζεστές περιοχές. Το εξωτερικό περιβάλλον την περίοδο αυτή τους προσφέρει καλύτερες συνθήκες, όπως περισσότερο φωτισμό, δροσερότερες θερμοκρασίες τη νύχτα και καθαρότερο αέρα.. προσοχή χρειάζεται για τα φυτά που πριν βρίσκονταν σε χαμηλό φωτισμό μέσα στο δωμάτιο. Αυτά πρέπει να εκτεθούν βαθμιαία στον έντονο φωτισμό και οπωσδήποτε να τοποθετηθούν κάτω από σκιά. Αν τα βλέπει ο ήλιος θα δημιουργηθούν κηλίδες στα φύλλα τους. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικών χώρων, εκτός από ορισμένα ανθοφόρα, δε θέλουν άμεσο ηλιακό φως.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο πότισμα. Θα πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες των φυτών λαμβάνοντας υπόψη μερικούς παράγοντες, όπως το είδος του φυτού, το στάδιο ανάπτυξής του και οι συνθήκες περιβάλλοντος. Ας σημειωθεί ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό από αυτά εξωτερικού χώρου, εξαιτίας κυρίως των συνθηκών στις οποίες αναπτύσσονται.
Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμα η λίπανσή τους. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται διαλυτά στο νερό λιπάσματα, κατά την περίοδο έντονης δραστηριότητάς τους. Να προτιμώνται συχνότερες λιπάνσεις με αραιότερα διαλύματα.
Είναι βέβαιο ότι η εικόνα του χώρου μπορεί να αλλάξει αρκετά αν τον διακοσμήσουμε με τα κατάλληλα φυτά. Έτσι κάνοντας μια μικρή μελέτη για τα φυτά που χρειαζόμαστε, με τη συμβουλή ίσως κάποιου γεωπόνου και χρησιμοποιώντας λίγη φαντασία είναι δυνατό να ομορφύνουμε το περιβάλλον του σπιτιού ή της εργασίας, κάνοντάς το πιο ευχάριστο.