Skip to main content

Οι έντονες αλλαγές

Τα τελευταία χρόνια, στον πλανήτη μας, λαμβάνουν χώρα έντονες κλιματικές αλλαγές! Φαινόμενα, όπως αυτό του θερμοκηπίου, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι ξηρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης είναι μερικές από αυτές. Είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το πώς θα μας επηρεάσουν οι αλλαγές αυτές, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ένα μεγάλο μέρος του ζωικού και φυτικού βασιλείου θα εξαφανιστεί καθώς τα είδη δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την ξαφνική αλλαγή. Παραλιακές περιοχές θα βυθιστούν ενώ άλλες θα ερημώσουν.

Αν και μερικοί ειδικοί διαφωνούν, οι περισσότεροι δείχνουν τον άνθρωπο ως το μοναδικό υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν. Δεν είναι ωστόσο αργά. Ο πλανήτης έχει τη δυνατότητα να σωθεί και οι αλλαγές που θα βιώσουμε να ‘ναι οι δυνατόν λιγότερο επώδυνες. Αρκεί οι καταστροφές αυτές να αποτελέσουν ένα ηχηρό μήνυμα άμεσης ενεργοποίησης πολιτών και πολιτικών με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράση. Ο βασικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως τα μέσα του αιώνα.

Οι τρόποι δράσης

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, όσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες σε κυβερνητικό επίπεδο, άλλο τόσο είναι και σε προσωπικό οι επιλογές και οι συνήθειες που έχουμε ως πολίτες στην καθημερινή ζωή.

Στο σπίτι
  1. Κλείνουμε όσες ηλεκτρικές συσκευές μπορούμε από τον κεντρικό διακόπτη και δεν τις αφήνουμε σε αναμονή.
  2. Αντικαθιστούμε τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, γλιτώνοντας την ατμόσφαιρα από πολλά κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
  3. Ανακυκλώνουμε ό,τι υλικό μπορούμε, εκμεταλλευόμενοι τα ειδικά προγράμματα των δήμων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται δημοφιλή όπως το χαρτί, το αλουμίνιο, το γυαλί αλλά και λιγότερο γνωστά όπως οι μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά σκουπίδια, εννοώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρικές συσκευές.
  4. Εξετάζουμε την περίπτωση να παράγουμε ενέργεια από τον ήλιο με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών τόξων.
  5. Μαθαίνουμε για την κομποστοποίηση. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία κατά την οποία οργανικά απόβλητα ( φρούτα, λαχανικά, φύλλα κ.λπ. ) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως λίπασμα.
  6. Επιλέγουμε φυτά εσωτερικού χώρου για τη διακόσμηση του σπιτιού. Είναι γνωστό ότι απορροφούν με τα φύλλα και τις ρίζες τους αέρα με ρύπους και τον καθαρίζουν.
  7. Κάνουμε ορθολογική χρήση στο νερό. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν κατάλληλα φίλτρα εξοικονόμησης. Επιπλέον φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα.
  8. Μαθαίνουμε για τις σύγχρονες τάσεις κατασκευής κτιρίων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Στα κτίρια αυτά γίνεται με τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση των κλιματικών παραμέτρων, όπως ο ήλιος και χρήση φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον υλικών. Είναι βέβαιο ότι στους χώρους που πλοιρούν τις προϋποθέσεις αυτές, η χρήση των κλιματιστικών δεν είναι απαραίτητη παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.
  9. Αν διαθέτουμε χώρο, θα ήταν ιδανικό να τοποθετήσουμε φυτά στο μπαλκόνι που εκτός από την απορρύπανση βοηθούν ακόμη και στη ρύθμιση της υγρασίας και θερμοκρασίας. Η ταράτσα του σπιτιού εξάλλου μπορεί με τη βοήθεια ειδικού να μετατραπεί σχετικά εύκολα σ’ έναν όμορφο κήπο.

Στο φαγητό

  1. Προτιμούμε τις βιολογικές αγορές, συμβάλλοντας  στην ηπιότερη διαχείριση της γης.
  2. Αποφεύγουμε αυστηρά την κατανάλωση γόνων (νεαρών ψαριών), στις ψαροταβέρνες, η αλίευση  των οποίων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αναπαραγωγή των ειδών.

Στις καθημερινές συνήθειες

  1. Επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές με βάση την ενεργειακή τους απόδοση.
  2. Φροντίζουμε τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να εφαρμόζουν στις εστίες και να διαθέτουν  χοντρό πάτο με μεγάλη θερμοχωρητικότητα.
  3. Πολλά καταστήματα σούπερ μάρκετ διαθέτουν στους πελάτες τους ανθεκτικές τσάντες αγορών. Προτιμούμε αυτή για τα ψώνια μας και φροντίζουμε να την επαναχρησιμοποιούμε και όχι τις πλαστικές των οποίων η αποσύνθεση απαιτεί εκατοντάδες χρόνια.
  4. Τα συμβατικά καθαριστικά για τα ρούχα περιέχουν εχθρικά για το περιβάλλον στοιχεία. Τα αντικαθιστούμε με ηπιότερα.
  5. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας με το Ι.Χ και προτιμούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα. Είναι δεδομένο ότι λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους σημαίνει γρηγορότερες συγκοινωνίες.

Επιπλέον ελέγχουμε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου, γεγονός που εξασφαλίζει εκτός από εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμων και οδική ασφάλεια.

Άλλοι τρόποι

  1. Στην περίπτωση που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε αυτοκίνητο, ας εξετάσουμε την περίπτωση ενός υβριδικού. Αν το επιλέξουμε απαλλασσόμαστε κατά την εισαγωγή του από το ειδικό τέλος ταξινόμησης, δεν πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας και μπορούμε να κυκλοφορούμε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας.
  2. Συμμετέχουμε σε κάποια οικολογική οργάνωση και ενισχύουμε με τη δράση μας το σπουδαίο της ρόλο.

Συμπεράσματα

Είναι φανερό ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι ένα γεγονός που τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, μια κινδυνολογία ανεύθυνων επιστημόνων. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε την εξέλιξή τους. Βιώνουμε τις συνέπειές τους καθημερινά και θα συνεχίσουμε να τις βιώνουμε με μεγαλύτερη σφοδρότητα αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων είναι απαραίτητη. Ο προσανατολισμός των κυβερνήσεων στην πράσινη πολιτική, φιλική προς τον πλανήτη είναι αναγκαία. Η τήρηση από όλες τις χώρες της τελευταίας παγκόσμιας συνθήκης για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών είναι πρώτη προτεραιότητα. Η σύγκρουση με τα συμφέροντα των παγκόσμιων ρυπαντών, τις μεγάλες πολυεθνικές  είναι αναπόφευκτη αν θέλουμε την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της συνθήκης. Ας αναλογιστούμε ότι το περιβάλλον δε μας ανήκει, το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και από εμάς εξαρτάται πόσο ανθρώπινες θα’ ναι οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Leave a Reply