Η καταπολέμηση του Aedes albopictus είναι επιβεβλημένη, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανθρωπόφιλο είδος, δυνητικό φορέα επικίνδυνων για τον άνθρωπο ασθενειών και με μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η αντιμετώπισή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα πλαίσια ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου σε επίπεδο Δήμων ή Νομαρχιών. Αυτό προϋποθέτει ειδική μελέτη από εξειδικευμένους γεωπόνους, η οποία περιλαμβάνει χαρτογράφηση των υδάτινων συλλογών που αποτελούν εστίες ανάπτυξης των ωών του συγκεκριμένου είδους και συχνές δειγματοληψίες. Επεμβάσεις με ειδικά βιολογικά ή χημικά σκευάσματα γίνονται μόνο εφόσον τα έντομα βρίσκονται σε συγκεκριμένο προνυμφικό στάδιο. Οι εφαρμογές χρειάζεται να είναι συντονισμένες και να εκτελούνται από νόμιμα, εξειδικευμένα συνεργεία απεντομόσεων με τη συνεργασία των γεωπόνων των Δήμων, των Εργαστηρίων Ανώτατων Γεωπονικών Ιδρυμάτων και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Διαβάστε περισσότερα για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Οι κάτοικοι των περιοχών όπου εμφανίζεται το πρόβλημα είναι απαραίτητο να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης. Αυτά συνίστανται στη χρήση ειδικών εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, για τα οποία χρειάζεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των ετικετών και στην τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα των σπιτιών.
Διαβάστε περισσότερα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την εμφάνιση εντομολογικών προβλημάτων και τους φυσικούς τρόπους προστασίας των χώρων από παράσιτα.
Επίσης, διαβάστε περισσότερα για τη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων.